Raspisan javni poziv za dodjelu grantova za ranu fazu razvoja startapova!

Opredijeljeni budžet za podršku inovativnim startap projektima koji nude digitalna rješenja iznosi 200.000 EUR.

Raspisan javni poziv za dodjelu grantova za ranu fazu razvoja startapova! slika

Ministarstvo ekonomskog razvoja raspisalo je javni poziv za dodjelu grantova za ranu fazu razvoja startapova. Kako je saopšteno, opredijeljeni budžet za ovaj konkurs iznosi 200.000 EUR.

 

Iznos sredstava kojima će se podržati socijalne inovacije može biti najviše 20% vrijednosti od ukupno dodijeljenih sredstava za konkurs. Iznos finansijske podrške koja može biti dodijeljena po pojedinačnom projektu je od 6.000 do 20.000 eura. Ova podrška može iznositi maksimalno do 80% ukupne vrijednosti projekta.

 

Na konkurs se mogu prijaviti startapovi koji tek kreću ili imaju poslovnu ideju, kao i startapovi koji već posluju, prošli su ranu fazu razvoja i rade na usavršavanju već postojećeg proizvoda. Startapovi koji tek kreću ili imaju poslovnu ideju moraju se, prije potpisivanja ugovora sa Ministrastvom ekonomskog razvoja, registrovati u Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS). Takođe, svi startapovi koji budu predloženi za sufinansiranje, u obavezi su da se upišu u Registar inovacione djelatnosti prije potpisivanja ugovora, a o Registru smo pisali ovde.

 

Prijave na Konkurs potrebno je dostaviti najkasnije do 11. novembra 2021. godine do 14 časova. Trajanje predloženih projekata je od 6 do 12 mjeseci.

 

Kako je saopšteno iz Ministarstva, konkurs je usmjeren na podršku za inovativne startap projekte koji nude digitalna rješenja s potencijalom za komercijalizaciju u prioritetnim oblastima S3 strategije, kao i za projekte kojima se podstiču socijalne inovacije u oblasti S3 strategije.

 

Predmet konkursa je sufinansiranje startap projekata koji ce ponuditi digitalna rješenja u četiri prioritetna područja pametne specijalizacije.

 

Cilj konkursa je, kako je navedeno, unapređenje startap zajednice u Crnoj Gori kroz podsticanje rasta i razvoja postojećih i stvaranje novih startap preduzeća. 

 

- Kroz ovu finansijsku pomoć omogućava se podrška startapovima da, uprkos novonastaloj situaciji sa kovidom nastave razvoj inovativnih rješenja s visokim potencijalom rasta na tržištu ili inovativnih rješenja koja doprinose rješavanju društvenih izazova u prioritetnim područjima S3. Takođe, cilj je i unapređenje poslovanja u vidu jačanja njihovih kapaciteta, održivosti i konkurentnosti - navodi se u saopštenju Ministarstva.

 

Takođe, ovom podrškom se želi doprinijeti povećanju broja startapova i njihovom kvalitetu poslovanja, kao i povezivanju crnogorskog ekosistema sa međunarodnim.

 

Prioritetne oblasti konkursa usklađene su sa Strategijom pametne specijalizacije 2019-2024:

 

  • Održiva poljoprivreda i lanac vrijednosti hrane;
  • Energija i održiva životna sredina;
  • Održivi i zdravstveni turizam i
  • Informaciono-komunikacione tehnologije kao horizontalni sektor.

 

Detaljnije informacije o javnom pozivu dostupne su na slijedećem linku.