Prve vize za digitalne nomade već početkom naredne godine

Crna Gora ima potencijala da postane globalno privlačna destinaciju za digitalne nomade u budućnosti, ali kako ih privući?

Prve vize za digitalne nomade već početkom naredne godine slika

Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija saopštilo je da će u saradnji sa ostalim ministarstvima, privatnim, civilnim i akademskim sektorom će, kroz Program privlačenja digitalnih nomada, unaprijediti ambijent kako bi oni što duže boravili u Crnoj Gori.

 

Digitalni nomadi doprinose cjelokupnom povećanju ekonomske aktivnosti u Crnoj Gori. Radeći putem interneta, oni zarađuju u matičnim zemljama, odnosno u inostranstvu, a zarađeni novac troše u zemlji domaćina, zbog čega je želja da Crna Gora postane globalno privlačna destinacija za sve njih.

 

Kroz Program za privlačenje digitalnih nomada Crna Gora ima šansu da postane sljedeća top destinacija digitalnih nomada, što će umnogome doprinijeti daljem razvoju turizma, IT sektora, kao i cjelokupnom povećanju ekonomske aktivnosti.

 

Mogućnost putovanja, doživljavanje različitih kultura i upoznavanje lokalnog stanovništva velika su motivacija za rad digitalnih nomada sa drugih destinacija.

 

U Ministarstvu navode da je Hrvatska uradila mnogo u procesu regulisanja statusa digitalnih nomada, kao i da su u komunikaciji sa jednim od glavnih pokretača projekta uspostavljanja viza za digitalne nomade u Hrvatskoj, preduzetnikom Janom de Jongom, imali priliku da čuju o iskustvu i praksi Hrvatske, kako bi na sličan način Crna Gora, u ubrzanom procesu, ispunila sve uslove i već početkom naredne godine izdala prve vize za digitalne nomade.