Kako postati uspješan programer?

Dobar, nije isto što i uspješan programer zato pogledaj savjete Damiena Filiatraulta ako želiš da budeš uspješan u IT sektoru.

Kako postati uspješan programer? slika

Damien Filiatrault je izuzetno cijenjen u IT industriji. Ima dugogodišnje iskustvo, ne samo pri selekciji zaposlenih, već i u rukovođenju internacionalnih timova koji kreiraju digitalne proizvode. Na pitanje kako postati uspješan programer Damien Filiatrault evo šta kaže:

Moj tim i ja svake godine intervjuišemo stotine programera i dizajnera. Kroz te razgovore sam primjetio da mnogi najbolji programeri dele slične karakteristike. Ako želite da postanete dobar programer, predlažem da vaša radna etika sadrži nekoliko važnih činjenica.

 

 #1 Imajte pozitivan stav!

 

Nije važno koliko se trudite, ako je vaš stav negativan, nećete daleko stići. Važno je pokazati da vam je stalo do vašeg posla i da ste spremni da uložite dodatni napor da biste obavili posao.

Dobar način da zadržite pozitivan stav je rad na projektima koji su vam zanimljivi. Zvuči očigledno, ali mnogi ljudi će se prihvatiti uloga koje ih ne zanimaju. Ako igrate na sigurno, nikada nećete postati sjajan programer!

 

 #2 Produbljujte svoja znanja!

 

Pažljivo odaberite tehnologije sa kojima želite da radite. Težite ka tome da postanete stručnjaci u radu sa određenom tehnologijom, ali se trudite da budete kompetentni i za mnoge druge.

Posebno istražujte vještine i svoju karijeru možete i te kako ostvariti u budućnosti.

Uvek se pridržavajte standarda kodiranja i pišite kod koji je razumljiv i koji se komentariše tamo gde je potrebno, ali i koji se lako može prenjeti nekom drugom. Ovo je uvek bilo važno, a u budućnosti biće od suštinske važnosti.

 

#3 Budite u toku sa novim tehnologijama! 

 

Nema svrhe biti stručnjak za tehnologiju koja je već prevaziđena. Trudite se da budete visoko kompetentni za Agile razvoj, softver za upravljanje zadacima (Jira, Trello…), kontrolu verzija (Git ..) i različita okruženja (lokalno razvojno okruženje i radno znanje o primjeni aplikacija).

 

 #4 Sposobnost učenja

 

Svaki programer suočiće se sa situacijom za koju neće znati odgovor. Pravi programeri nikad ne odustaju i radiće na tome da pronađu odgovor koji ih muči. Oni će razmotriti različite resurse, razgovarati sa pravim ljudima i pronaći rešenje bez obzira na sve.

Uspješni programeri savladali su veštinu samoučenja.

 

 #5 Vještine komunikacije

 

Dobre vještine komunikacije direktno su u korelaciji sa dobrim razvojnim vještinama. Sposobnost komunikacije je presudna za jasno razumijevanje problema, za postavljanje hipoteza i za predlaganje rješenja na koherentan način.

Potrudite se da brzo naučite koncepte. I da, ovo je veština koja se vežbanjem poboljšava.

Ako vam engleski ne ide najbolje ili vam nije maternji jezik, pobrinite se da ga dobro znate kako biste efikasno komunicirali. U svetu tehnologije, engleski je de facto jezik većine i bez njega nema interakcije među programerima. Ako ga ne govorite dovoljno dobro, možda će vam trebati prevodioci, a njihovo angažovanje posao dodatno komplikuje.

 

 #6 Upravljanje vremenom

 

Važno je biti pouzdan i pojaviti se na sastancima na vrijeme. Ako želite da budete sjajni u svom poslu, trebalo bi da budete u mogućnosti da efikasno upravljate svojim vremenom. Još jedna osnovna veština je sposobnost da dobro procenite koliko vam je vremena potrebno kako bi se neki zadatak izvršio.

 

 #7 Budite timski igrač!

 

Sjajni programeri pomažu drugim programerima da napreduju. Oni nude saigračima pomoć kada im je potrebna, podučavaju ih drugim vještinama i zapisuju dokumentaciju koja bi pomogla saigračima, ne samo u njihovoj organizaciji, već uopšte u poslu.

 

 #8 Stručnost je precjenjena!

 

Koliko god je specifična stručnost za vještine važna, to ne bi trebalo da bude jedini faktor na koji se treba fokusirati.

Odličan PHP programer nije nužno sjajan programer. Druge dodatne vještina čine ga odličnim. Sposobnost brzog učenja i neprimjetnog ulaska u projekat, pomaganja drugima i dobar odnos sa timom jesu vještine koje svakog programera čine neprocjenjivim za posao.

Razmislite o primjeni pojedinih (ili svih!) navedenih karakteristika i mnogo brže i lakše ćete postati dobar (ako ne i sjajan) programer. To je moguće i za godinu dana, ali sve naravno zavisi od toga koliko ćete raditi tokom tih 365 dana!

Srećno!