I Ukrajina legalizuje bitcoin!

Zemlja planira da otvori tržište kriptovaluta za preduzeća i investitore do 2022. godine.

I Ukrajina legalizuje bitcoin! slika

Ukrajina je peta zemlja u poslednjih nekoliko nedelja koja je uspostavila neka osnovna pravila za tržište kriptovaluta.

 

Ukrajinski parlament je gotovo jednoglasno usvojio zakon kojim se legalizuju i regulišu kriptovalute. Zakon, čije je donošenje pokrenuto 2020. godine, sada ide na potpis predsjedniku Volodimiru Zelenskom, izvještava CNBC.

 

Kripto tržište u Ukrajini je do danas funkcionisalo u sivoj zoni, pri čemu je građanima bilo dozvoljeno da kupuju i razmjenjuju virtuelne novčiće, ali su kompanije i berze koje se bave kriptovalutama često bile na udaru kontrola finansijske policije.

 

Prema pisanju Kijev Posta, vlasti su imale borbeni stav kada je u pitanju virtuelni novac, smatrajući ga instrumentom za "prevarne radnje" i za pranje novca, pri čemu su pretresali preduzeća povezana sa kriptovalutama i "često oduzimali skupu opremu bez ikakvog osnova". Međutim, s današnjim glasanjem Kijev se priklonio bitkoinu.

 

Do 2022. godine zemlja planira da otvori tržište kriptovaluta za preduzeća i investitore, navodi Kijev Post.

 

Novi zakon predviđa određene mjere zaštite od prevara za imaoce bitkoina i drugih kriptovaluta, a poslanici su zakonom definisali i osnovnu terminologiju u svetu kriptovaluta, kao što su pojmovi virtuelna imovina, digitalni novčanik, privatni ključevi, itd.

 

Za razliku od El Salvadora, koji je ove nedelje usvojio bitkoin kao zakonsko sredstvo plaćanja, ukrajinski kripto zakon ne znači uvođenje bitkoina kao platežnog sredstva niti ga stavlja u ravnopravan položaj sa grivnom, nacionalnom valutom zemlje.