Omiljeno pitanje Elona Muska na intervju za posao

Tačni, ali i kreativini odgovori na razgovoru za posao sigurno će ti doneti uspeh, a evo šta Elon Musk obavezno pita sve svoje kandidate!

Omiljeno pitanje Elona Muska na intervju za posao slika

Čak i ako nije zaposlenje u kompaniji Tesla ili SpaceKs, omiljeno pitanje na intervjuu za posao izvršnog direktora Elona Muska važno je i o njemu treba razmisliti. Ako smisliš dobar odgovor, on će ti pomoći da se snađeš tokom razgovora i tako ćeš povećati šanse da dobiješ posao i da radiš gde god poželiš.

Još 2017. godin Mask je na Samitu Svetske vlade rekao da svakom kandidatu kaže sledeće:

 „Pričajte mi o nekim najtežim problemima na kojima ste radili i kako ste ih rešili.“

Mask intervjuiše nekoliko inženjera i za Teslu i za SpaceKs tako da pitanje ima smisla. On želi da vidi kako su kandidati radili i kako su se snalazili sa problemima i kako su išli korak po korak.

„Ljudi koji su zaista rešili problem, tačno znaju kako su ga rešili, znaju sitne detalje“, dodao je tada.

Iza Maskovog pitanja stoji zdravo naučno obrazloženje. Oni koji zapravo znaju o čemu govore skloni su da ulaze u detalje, a ponekad i u iscrpne detalje, dok će oni drugi koji žele da izvrdaju pomenuti samo ključne tačke problema.

Gde god da imaš razgovor za posao i za bilo koju vrstu posla, jedno mora biti jasno: pružanje što više detalja može ti samo pomoći, bilo da imaš posla sa regrutima u početnim fazama ili pregovaraš u poslednjoj rundi sa menadžerom za zapošljavanje. Svakako ćeš želeti da iskoristiš sve te detalje kako bi pokazao/la koliko si doprineo svojim angažovanjima i vrednostima prethodnim kompanijama, kako su prevaziđeni neverovatni izazovi i kako je projekat na kojem si angažovan/na unapređen.

Istovremeno, poželjno je da takođe detaljno objasniš kako ćeš koristiti svo to iskustvo i stručnost kako bi se potencijalnom poslodavcu pomoglo u postizanju zacrtanih ciljeva. To zahteva istraživanje preduzeća, položaja i veština koje se traže.  

Pre nego što kreneš na intervju, pregledaj i izvuci nekoliko relevantnih priča iz svog profesionalnog iskustva. Ako si u prilici, zamoli prijatelja ili kolegu od poverenja da te sasluša kako bi ti ukazao na neophodne i suvišne detalje. Ako unapred znaš da će intervju uključivati i neki test, prođi kroz nekoliko primera i problema sa kodiranjem.

Vratimo se Musku na trenutak. To nije jedino škakljivo pitanje koje je često postavljao potencijalnim zaposlenima. Još 2015. godine otkriveno je da je potencijalnim inženjerima SpaceKs-a postavljao posebno zbunjujuću zagonetku.

 „Stojite na površini Zemlje. Hodate milju južno, milju zapadno i milju severno. Završili ste tačno tamo gde ste započeli. Gde ste?"

Odgovor je jednostavan!

Nalaziš na se na Severnom polu.

Međutim, na ovo pitanje postoji mnogo kreativnih odgovora poput „još uvek na Zemlji“, „bilo gde sa slomljenim kompasom“ i tako dalje. Čak i ako Musk više ne postavlja to pitanje kandidatima, iako mu je omiljeno, važno je znati da se na razgovoru za posao mogu postaviti i neka manje formalna pitanja. To se često radi kako bi se proverile veštine i znanje kandidata, ali i sposobnost snalaženja u nepredviđenim situacijama.

Srećno!