Maskov super brzi internet uskoro svima dostupan!

Elon Mask, osnivač Tesle, SpaceX-a i Starlinka otkriva da bi njegova usluga satelitskog interneta mogla da bude dostupna globalno.

Maskov super brzi internet uskoro svima dostupan! slika

Usluga satelitskog interneta Elona Maska mogla bi da bude dostupna širom svijeta, osim na sjevernom i južnom polu, već u avgustu ove godine. Kako je saopštio Mask, broj klijenata trebalo bi da dostigne pola miliona u narednih godinu dana.

 

Starlink je trenutno u fazi otvorenog beta testiranja, odnosno, u fazi u kojoj i obični korisnici koji su dobili pozivnicu mogu da koriste uslugu. Od 2018. godine do sada su u nisku orbitu Zemlje lansirali više od 1.700 satelita, a Mask kaže da su dosegli i "strateški bitnu" brojku od 69.420 korisnika Starlinka.

 

Internet kompanije Starlink dizajniran je da pokriva udaljena područja do kojih tradicionalne kompanije ne mogu lako doći. Otkrio je da je usluga već dostupna u 12 zemalja svijeta, kao i da će se broj povećavati u budućnosti.

 

U budućnosti će se Starlink početi i direktno prodavati kupcima, najprije u ruralnijim područjima, ali i državama koje žele svojim odbrambenim snagama da omoguće bolji i brži internet. Plan je da se dovede i bolji internet u avione, o čemu iz Starlinka već pregovaraju s nekoliko avio-kompanija.

 

Neki analitičari postavljaju pitanje da li satelitski internet može biti održiv poslovni model, jer cilja na udaljena geografska područja u kojima vjerovatno nema dovoljno ljudi sposobnih da plaćaju visoke takse. Naime, hardver za svaku Starlink konekciju prodaje se za 499 dolara, a Mask tvrdi da kompaniju takav "terminal" košta 1.000 dolara.