Koje zemlje najviše koriste kriptovalute?

Prema izvještaju Chainalysis evo koje su zemlje najveći korisnici kriptovaluta širom svijeta.

Koje zemlje najviše koriste kriptovalute? slika

U izvještaju se upoređuju vrijednosti transakcija sa kupovnom moći i stavlja poseban fokus na neprofesionalnu i peer-to-peer upotrebu kako bi se procijenilo koje su zemlje zaista napravile napredak u usvajanju kriptovaluta u većem dijelu svoje populacije.

 

 

Smartlife.hr prenosi da je Vijetnam neporaženi pobjednik ove ljestvice, s visokim bodovanjem na ukupnoj vrijednosti kriptotransakcija, kao i na plaćanjima pojedinaca. Vrijednost dolaznih transakcija kriptovalute nije bila daleko ispod one mnogo veće Indije, piše Smartlife.hr.

 

Jedan od razloga zašto se kriptovalute pokazuju popularnim u Vijetnamu, pa i u drugim zemljama u razvoju je taj što se koriste kao investicioni alat umjesto drugih dobrih opcija, navodi se u izvještaju koje prenosi Statista.

 

Pokušaj očuvanja vrijednosti nečije ušteđevine kada lokalne valute posustaju još je jedan podsticaj za ulaganje u kriptovalute, stavljajući Venecuelu, Argentinu i Tursku na kartu korisnika kriptovaluta.

 

Pojedinci u zemljama u razvoju takođe koriste kriptovalute za međusobna plaćanja. U ovom segmentu visoko se rangiraju afričke zemlje poput Nigerije i Kenije. Afričke zemlje prednjačile su u usvajanju inovativnih P2P načina plaćanja, na primjer mobilnog plaćanja, u procesu preskakanja opcija poput bankovnih transfera i onih digitalnih opcija plaćanja koje su u vezi sa njima.

 

Među razvijenim zemljama korišćenje kriptovalute bilo je najraširenije u zemljama engleskog govornog područja - prije svega u Sjedinjenim Državama, ali i Velikoj Britaniji, Kanadi, Južnoj Africi i Australiji.

 

Ekonomije u razvoju, Indija, Kina i Brazil, takođe su registrovane kao veliki korisnici. U slučaju intenzivne upotrebe Rusije i Ukrajine, Chainalysis ih povezuje s raširenim nepovjerenjem u institucije i mogućim bijegom kapitala i izbjegavanjem poreza.