Pet najplaćenijih IT poslova za 2022. godinu

Za određene poslove nema dovoljno radne snage, ali 2022. godine evo koji IT poslovi će biti najtraženiji i najviše plaćeni.

Pet najplaćenijih IT poslova za 2022. godinu slika

Java developer

 

U pitanju je osoba koja radi u Java programskom jeziku, a šta je to Java? Java jezik je direktan derivat C i C++ programskih jezika koji je razvila kompanija Sun Microsystems. Koristi se kao programski jezik za izradu i razvoj raznih aplikacionih softvera.

 

Cloud arhitekta

 

Cloud architect je osoba odgovorna za nadgledanje strategije računarstva u oblaku u okviru neke kompanije. To uključuje planove za usvajanje klauda, dizajn aplikacija u klaudu i upravljanje njime i nadzor.

 Dobar cloud arhitekta ima iskustva sa programskim jezicima kao što su Python, Ruby i Elixir, iskustvo u IT inženjerstvu i posjeduje odlične liderske vještine.

 

Menadžer proizvoda

 

Reč je o profesionalcu iz IT svijeta koji je specijalista za upravljanje svim aktivnostima vezanim za neki proizvod. Tzv. product manager planira rad službi kojima upravlja, u skladu sa definisanom strategijom poslovanja, i daje predloge o planovima rada na mjesečnom/godišnjem nivou, a u vezi sa potrebnim aktivnostima i resursima.

 

Specijalista za sajber bezbjednost

 

Specijalisti za sajber bezbjednost su u osnovi čuvari, koji štite kompanije od napada hakera i kupaca od krađe njihovih informacija. Bez tima vrhunskih stručnjaka za IT bezbjednost, kompanije rizikuju da izgube ogromne sume novca zbog upada u povjerljive podatke. Tako su, na primer, sajber napadi su sve češća pojava u kripto svijetu.

 

Data naučnik

 

Njegova sfera poslovanja su podaci. Posao data naučnika je da koristi mašinsko učenje za predviđanje i analizu podataka. Specifični zadaci koje data naučnici obavljaju uključuju identifikovanje problema u analizi podataka, određivanje tačnih skupova podataka i varijabli, prikupljanje velikih skupova podataka i prenošenje nalaza zainteresovanim stranama. Nauka o podacima je rastuća oblast i ona će sigurno nastaviti da se razvija u narednih nekoliko godina. Da biste ispunili uslove za ovu poziciju, morate da poznajete statističke programske jezike kao što su R, Python i SQL.