Šta donosi Strategija digitalne transformacije?

Vlada Crne Gore usvojila je Strategiju digitalne transformacije Crne Gore 2022-2026 sa Akcionim planom za 2022-2023. godinu.

Šta donosi Strategija digitalne transformacije? slika

 

Vlada Crne Gore je, na predlog Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, usvojila Strategiju digitalne transformacije Crne Gore 2022-2026 sa Akcionim planom za 2022-2023. godinu, koja predstavlja razvojni okvir kojim se definišu preduslovi i inicijative potrebne za brzu adaptaciju u sve kompleksnije digitalno okruženje, te agilan i proaktivan razvoj digitalne Crne Gore.

 

- Strategija digitalne transformacije ključna je komponenta ispunjenja digitalnih ambicija, kao i sredstvo uz pomoć kojeg će biti unaprijeđene javne usluge i korisničko iskustvo, osnažene digitalne vještine cjelokupnog društva, smanjen digitalni jaz, ali i omogućena digitalna transformacija i efikasno upravljanje njome u cijeloj zemlji - saopštila je ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić.

 

Izazovi u digitalnoj transformaciji Crne Gore adresirani su kroz dva strateška cilja koja oslikavaju digitalnu stvarnost i dalje se kanališu u okviru sedam operativnih ciljeva kroz prioritetne oblasti odnosno grupe aktivnosti u cilju postizanja željenog napretka, kazala je ministarka Srzentić.

 

Prvi strateški cilj, kako je napomenula, stavlja fokus na unapređenje kapaciteta i sposobnosti za digitalnu transformaciju, a drugi na jačanje digitalne svijesti crnogorskog društva i digitalne konkurentnosti ICT sektora.

 

- Crnu Goru moramo učiniti konkurentnom u regionu, u Evropi, pa i u svijetu. Dok smo okrenuti našem dugoročnom ekonomskom oporavku, građani Crne Gore očekuju da budu podržani i povezani, da njihovi podaci budu sigurni, bezbjedni i dostupni, da većinu stvari mogu odraditi u potpunosti onlajn, da ne čekaju u dugim redovima u javnim institucijama, u svakodnevnoj interakciji sa javnom upravom ili privredom, i da ne troše ogromne količine papira kako bi neki zahtjev ispunili - kazala je Srzentić.

 

- Strategija će pomoći da, kroz brojne aktivnosti u saradnji sa drugim ministarstvima, IKT kompanijama, civilnim i akademskim sektorom, obezbijedimo da građani imaju digitalne vještine i pristup da učestvuju, rade i uspiju u digitalnom svijetu, te da su u centru dizajna usluga i politike i aktivno učestvuju u izradi vladinih programa i usluga - napomenula je Srzentić.

 

Kao najznačajnije aktivnosti na kojima će Ministarstvo raditi sa partnerima, ministarka Srzentić ističe jačanje digitalnih vještina i razvoj IT kadra od strateškog značaja za Crnu Goru.

Kako je rekla, cilj je da svi zajedno rade na razvoju novih programa obuka i zanimanja, jačanju digitalnih vještina i IT kadrova, što će biti najveći resurs na putu razvoja digitalne Crne Gore

 

- Kao javni službenici, ali i kao zaposleni u privatnom sektoru, svi želimo da osiguramo da politike, proizvodi i usluge koje dizajniramo ispunjavaju potrebe korisnika, bilo da su naši korisnici roditelji, studenti ili starije osobe. Cilj nam je da unaprijedimo kapacitete i sposobnosti za digitalnu transformaciju Crne Gore, ali i ojačamo digitalnu svijest crnogorskog društva i digitalne konkurentnosti ICT sektora. Samo udruženim snagama možemo uspješno implementirati sve aktivnosti iz Strategije digitalne transformacije i raditi na unapređenju cjelokupnog digitalnog ambijenta - zaključuje Srzentić.