Nema poreza na dohodak za digitalne nomade!

Nema poreza na dohodak za digitalne nomade! slika

Digitalni nomadi, stranci koji iz Crne Gore za svog poslodavca u inostranstvu radne zadatke obavljaju elektronskim putem, u Crnoj Gori neće plaćati porez na zaradu, ali samo ako je ona veća od tri prosječne bruto zarade u Crnoj Gori iz prethodne godine.

 

To je između ostalog navedeno u predlogu izmjena Zakonu o porezu na dohodak fizičkih lica, kao dijelu projekta “Evropa sad” koji treba da podstakne dolazak digitalnih nomada u Crnu Goru, ali i utiče na razvoj informacionih tehnologija.

Takođe, istim Zakonom se od poreza na dohodak oslobađaju i građani Crne Gore za prihode koje ostvare po osnovu naučno-istraživačke i inovativne djelatnosti, kao podsticaj za razvoj istraživanja i inovacija.

 

Prema podacima Uprave za statistiku Monstat bruto zarada u Crnoj Gori iznosi 796 eura, pa bi stranci koji žele da iskoriste ove poreske benefite trebali da imaju platu od 2.400 eura.

 

Radna grupe za izradu Programa privlačenja digitalnih nomada ranije je saopštila da prema međunarodnom istraživanju digitalni nomad potroši više od trećine (36 odsto) mjesečne zarade na smještaj, hranu i prevoz i ovaj prihod obično ostaje unutar destinacije u kojoj boravi. Odnosno, ako bi imao zaradu od minimalnih 2.400 eura, on bi u Crnoj Gori potrošio najmanje oko 860 eura. Ovo znači da bi digitalni nomadi bili kao turisti sa dugim boravkom u Crnoj Gori i značajnom potrošnjom novca.

 

Hrvatska je zvanično počela sa procedurom za DNV u januaru i tako postala sedma država u svijetu čije je zakonodavsto omogućilo digitalnim nomadima rad u zemlji. Za svega nekoliko mjeseci su prihvatili oko 1.000 aplikacija iz 25 država. Svaki stranac koji dokaže da je digitalni nomad oslobođen je poreza i poreskog izvještavanja za djelatnost na osnovu koje je dobio vizu.

 

U Srbiji su digitalni nomadi izuzeti od plaćanja poreza na dohodak uz uslov da na teritoriji Srbije provede najviše do 90 dana u periodu od 12 meseci koji počinje ili se završava u odgovarajućoj poreskoj godini.