Kako postati uspešan programer?

Najbolji programeri uglavnom imaju slične karakteristike, a evo kakva je njihova radna etika.

Kako postati uspešan programer? slika

Damien Filiatrault je izuzetno cenjen u IT industriji. Ima dugogodišnje iskustvo, ne samo pri selekciji zaposlenih, već i u rukovođenju internacionalnih timova koji kreiraju digitalne proizvode.

Na pitanje kako postati uspešan programer Damien Filiatrault odgovora sledeće:

 

"Moj tim i ja svake godine intervjuišemo stotine programera i dizajnera. Kroz te razgovore sam primetio da mnogi najbolji programeri dele slične karakteristike. Ako želite da postanete dobar programer, predlažem da vaša radna etika sadrži nekoliko važnih činjenica."

 

#1 Pozitivan stav

 

Nije važno koliko se trudiš, ako je tvoj stav negativan, nećeš daleko stići. Važno je pokazati da ti je stalo do posla i da želiš da uložiš dodatni napor da bi posao bio dobro urađen.

Dobar način da zadržiš pozitivan stav je rad na projektima koji su ti zanimljivi. Zvuči očigledno, ali mnogi ljudi će se prihvatiti uloga koje ih ne zanimaju. Ako igraš na sigurno, nikada nećeš postati sjajan programer!

 

#2 Produbljuj svoja znanja!

 

Pažljivo odaberi tehnologije sa kojima želiš da radiš. Teži ka tome da postaneš stručnjak u radu sa određenom tehnologijom, ali se trudi da budeš kompetentan/na i za mnoge druge.

Pažljivo istražuj veštine i svoju karijeru možeš i te kako ostvariti u budućnosti.

Uvek se pridržavaj standarda kodiranja i piši kod koji je razumljiv i koji se komentariše tamo gde je potrebno, ali i koji se lako može preneti nekom drugom. Ovo je uvek bilo važno, a u budućnosti biće od suštinskog značaja.

 

#3 Budi u toku sa novim tehnologijama!

 

Trudi se da budeš visoko kompetentan/na za Agile razvoj, softver za upravljanje zadacima (Jira, Trello…), kontrolu verzija (Git ..) i različita okruženja (lokalno razvojno okruženje i radno znanje o primeni aplikacija).

 

#4 Sposobnost učenja

 

Svaki programer suočiće se sa situacijom za koju neće znati odgovor. Pravi programeri nikad ne odustaju i radiće na tome da pronađu odgovor koji ih muči. Oni će razmotriti različite resurse, razgovarati sa pravim ljudima i pronaći rešenje bez obzira na sve.

Uspešni programeri savladali su veštinu samoučenja, zato je to tvoj najvažniji zadatak. Stalno radi na sebi!

 

#5 Veštine komunikacije

 

Dobre veštine komunikacije direktno su u korelaciji sa dobrim razvojnim veštinama. Sposobnost komunikacije je presudna za jasno razumevanje problema, za postavljanje hipoteza i za predlaganje rešenja na koherentan način. Potrudi se da brzo naučiš koncepte. I da, ovo je veština koja se vežbanjem poboljšava.

Ako ti engleski ne ide najbolje, pobrini se da ga dobro znaš kako bi komunikacija bila efikasnija. U svetu tehnologije, engleski je de facto jezik većine i bez njega nema interakcije među programerima. Ako ga ne govoriš dovoljno dobro, možda će ti biti potrebni prevodioci, a njihovo angažovanje posao dodatno komplikuje.

 

#6 Dobro upravljaj vremenom!

 

Važno je biti pouzdan i pojaviti se na sastancima na vreme. Ako želiš da budeš sjajan u svom poslu, trebalo bi da efikasno upravljaš svojim vremenom. Još jedna osnovna veština je sposobnost da dobro proceniš koliko ti je vremena potrebno kako bi se neki zadatak izvršio.

 

#7 Budi timski igrač!

 

Sjajni programeri pomažu drugim programerima da napreduju. Oni nude saigračima pomoć kada im je potrebna, podučavaju ih drugim veštinama i zapisuju dokumentaciju koja bi pomogli kolegama, ne samo u njihovoj organizaciji, već uopšte u poslu.

 

#8 Stručnost je precenjena!

 

Koliko god je specifična veština važna, to ne bi trebalo da bude jedini faktor na koji se treba fokusirati.

Odličan PHP programer nije nužno sjajan programer. Druge dodatne veština čine ga odličnim. Sposobnost brzog učenja i neprimetnog ulaska u projekat, pomaganja drugima i dobar odnos sa timom jesu veštine koje svakog programera čine neprocenjivim za posao.

Razmisli o primeni pojedinih (ili svih!) navedenih karakteristika i mnogo brže i lakše ćeš postati dobar ili sjajan programer. To je moguće i za godinu dana, ali sve naravno zavisi od toga koliko ćeš raditi tokom tih 365 dana!

Srećan rad!