Bezos ponovo najbogatiji na svijetu!

Prema Forbsovoj listi osnivač sajta Amazon Džef Bezos već četvrtu godinu najbogatiji je na svijetu.

Bezos ponovo najbogatiji na svijetu! slika

Godišnja Forbsova lista milijardera ove godine broji rekodnih 2755 ljudi, a najbogatiji čovek svijeta je osnivač sajta Amazon Džef Bezos. Kako prenosi Daily Mail Bezosovo bogatstvo se procjenjuje na 177 mlrd USD čime je daleko ispred konkurencije.

Među top pet najbogatijih ljudi svijeta se nalaze i Bernard Arno, izvršni direktor LVMH-a, osnivač Majkrosofta Bil Gejts i vlasnik Facebook-a Mark Zukerberg. Izvršni direktor Tesle Ilon Mask sa 31. mjesta popeo se na drugo i njegovo bogatstvo se procjenjuje na 155 mlrd USD. Na šestom mjestu se nalazi Voren Bafet, direktor Berkshire Hathaway-а (96 miliona), slijedi direktor softverskog giganta Oracle Leri Elison sa 93 milijardе. Zatim su na listi osnivači Google-a Leri Pejdž i Sergej Brin. Pejdž je nešto bogatiji sa 91,5 mlrd, a Sergej Brin ima 89 mlrd.

Na desetom mjestu se nalazi vlasnik Reliance Industries, koja se bavi petrohemijom, telekomunikacijama i prodajom, Mukeš Ambani iz Indije sa 84,5 mlrd.

Više od polovine svjetskog bogatstva nalazi se u rukama prvih 20 milijardera na listi i iznosi 2,1 bilion dolara. Najviše milijardera je iz SAD 724, pa slede bogataši iz Kine 698, ali se tu ubrajaju i bogataši iz Hongkonga i Makaa.

Osobe koje imaju više od 1 mlrd USD u zbiru ukupno imaju 13,1 bilion dolara. To znači da su za vrijeme pandemije koronavirusa zaradili 5 mlrd USD, jer je njihovo bogatstvo 2020. godine vrijedilo osam biliona dolara.